1+1+1=HELMEILY Ikonimaalari Kirsi Lehto 60

Home / 1+1+1=HELMEILY Ikonimaalari Kirsi Lehto 60

Ikonimaalari Kirsi Lehto (s. 1960) on maalannut ikoneita vuodesta 1985. Hän on toiminut ikonimaalauksen opettajana vuodesta 2010, ja parasta aikaa opetusryhmiä on ortodoksisessa ja luterilaisessa kirkossa sekä kansalaisopistoissa.

”Vuosikymmen sulkeutuu, seuraava alkaa. Kauan ikoneita maalanneena olen miettinyt, mitähän vielä. Ikoneita tutkimalla vastaani tulivat helmiriisat, ja tiedonpalasia keräämällä mietin, mihin taitoni riittävät. Aloin tehdä omin päin.”, toteaa Kirsi Lehto.

Ikonimaalari Lehto aloitti helmikirjailutyönsä vuoden 2018 alussa. Aitojen helmien sekä jalo- ja korukivien sijaan hän käytti lasia ja kultalankaa. Työ kulki laukussa niin Kreikassa kuin Turkissakin, ja kun toiset rentoutuivat lukien tai loikoillen, Kirsi helmeili.

Kirjaillun helmiriisan valmistuttua, ikonimaalari maalasi siihen Kazanin Jumalanäiti -ikonin. Ystävä Lassi Svansjö teki puuosat, ensimmäisen kiotansa. ”Minä petsasin tuon ikonikaapin, ja näin syntyi ainutlaatuinen ikonini.”, iloitsee Kirsi Lehto.

1+1+1 = HELMEILY -näyttely on avoinna RIISAssa 2.2.2021 saakka. Käsinmaalatun ja -kirjaillun ikonin lisäksi esillä on portfolio vaativan prosessin eri vaiheista.

Sana riisa tarkoittaa ikonia suojaavaa ja koristavaa vaippaa.

About Author

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *